اخبار

کاهش وابستگي چيني ها به دلار با جايگزين کردن ارز ديحيتال

بانک مرکزي چين در حال حرکت به سمت مرحله بعدي آزمايش ارز ديجيتال خود است که اجراي اين طرح مي ‌تواند باعث کاهش وابستگي به دلار آمريکا شود. پايگاه اينترنتي استار در مقاله‌اي نوشت بانک مرکزي چين در حال حرکت به سمت مرحله بعدي آزمايش ارز ديجيتال خود است. اين در حالي است که ناظران اعلام کرده اند توسعه و اجراي موفقيت آميز اين طرح مي‌ تواند باعث کاهش وابستگي چين به نظام پرداخت مبتني بر دلار آمريکا شود.
«چاينا ديلي» در مقاله‌اي در تاريخ 24 آوريل اعلام کرد وابستگي به پرداخت‌ها با استفاده از دلار ، به آمريکا اين امکان را مي‌ دهد تا تحريم‌ ها و مجازات‌هاي يکجانبه‌اي را عليه شرکت‌ها از طريق تهديد به اخراج از سامانه سوييفت کند که مبتني بر پرداخت با استفاده از دلار است. با وجود اين، «ارز ديجيتال و پرداخت الکترونيک» به عنوان اقدامي ديگر در مسير توسعه نظام پرداخت با استفاده از يوان، مي ‌تواند نقش مهمي را در آنچه که استفاده تسليحاتي از دلار آمريکا ناميده مي‌شود، ايفا کند و مانع استفاده آمريکا از دلار به عنوان ابزار اعمال سياست خارجي شود. بر اساس مقاله مذکور، يک ارز ديجيتال مستقل باعث ايجاد جايگزيني کاربردي براي سامانه پرداخت از طريق دلار مي‌ شود، و تاثير هر گونه تحريم يا تهديد به خروج از سامانه‌هاي پرداخت را هم در سطح کشورها، و هم در سطح شرکت‌ها کاهش مي‌ دهد. اين اقدام همچنين ممکن است به واسطه کاهش مخاطره ناشي از اختلال‌هايي که منشاء سياسي دارند، باعث تسهيل ادغام در بازار‌هاي جهاني ارز شود. البته در اين مقاله به اين موضوع پرداخته نشده است که اين ارز ديجيتال، استفاده از پرداخت‌هاي مبتني بر دلار را منقضي خواهد کرد. به گفته اين مقاله “اين دو سامانه پرداخت –دلار آمريکا و ارز ديجيتال مستقل چين- مي‌توانند در صورت نياز، در کنار يکديگر فعال باشند، و استفاده از هيچ يک، به معناي نفي ديگري نباشد. ” در مقاله چاينا ديلي آمده است در جريان بحران کنوني شيوع بيماري کوويد-19، پايداري يوان چين باعث افزايش تمايل به استفاده از ارز ديجيتال اين کشور شد. همچنين گفته مي‌شود آغاز به استفاده از ارز «ليبرا» از ابتداي سال کنوني –که به «فيس بوک» تعلق دارد- باعث تسريع تلاش‌هاي چين براي استفاده از ارز ديجيتال و پرداخت‌هاي الکترونيک شده است، زيرا رمز-ارز آمريکا، براي کنترل مقامات پولي چين است. به علاوه، تمايل به پرداخت‌هاي “بدون تماس” در چين در حال افزايش است، و پيش بيني مي‌شود تدابير رعايت فاصله اجتماعي در دوران پس از کرونا، اين تمايل را از گذشته نيز بيشتر کند. در دوران پرداخت‌هاي ديجيتال، بستر‌هاي محبوبي در چين وجود دارد که تراکنش‌ها در آن‌ها با استفاده از ارز‌هاي کنوني انجام مي‌شود؛ از جمله «علي پي» که در تملک «علي بابا» است، و «وي چت پي» که در تملک «تنسنت» است. آزمون‌هاي داخلي استفاده از پرداخت‌هاي الکترونيک و ارز‌هاي ديجيتال از چندي پيش شروع شده است، و گزارش‌هاي رسانه‌هاي چين حاکي از آن است که کارکنان دولت اين کشور به زودي بخشي از يارانه‌هاي خود را به صورت ارز‌هاي ديجيتال دريافت خواهند کرد که توسط بانک‌هاي دولتي در اختيار آن‌ها قرار خواهد گرفت. تا کنون چهار شهر در چين، در فرآيند‌هاي آزمايشي ارز‌هاي ديجيتال و پرداخت‌هاي الکترونيک مشارکت داده شده اند که از جمله آن‌ها مي‌توان به شهر‌هاي شنژن، سوژو، چنگدو و شيان آن اشاره کرد. همچنين بر اساس گزارش‌هاي منتشر شده، دولت چين در حال تلاش براي آزمايش استفاده از ارز‌هاي ديجيتال در رقابت‌هاي المپيک زمستاني 2022پکن است. تحقيق و توسعه چين در خصوص ارز‌هاي ديجيتال از چندين سال قبل آغاز شده است. بر اساس گزارش ها، بانک خلق چين تحقيق درباره توسعه پول ديجيتال خود را در سال 2014آغاز کرد، و شوراي کشور در سال 2017با اجراي اين برنامه موافقت کرد.
اگر اين طرح موفقيت آميز باشد، بانک خلق چين نخستين بانک مرکزي جهان خواهد بود که ارز ديجيتال خود را منتشر مي‌کند. (خبرگزاري صدا و سيما، 1399/2/14)